”Miksi yli 400 000 suomalaista syö masennuslääkkeitä?

Masennuslääkkeitä käytetään nykyään myös muiden sairauksien kuten ahdistuksen, kivun, unettomuuden ja bulimian hoitoon. Yli 400 000:sta vuosittaisesta masennuslääkkeen käyttäjästä noin puolella on masennusdiagnoosi.

Kelan kuntoutuspsykoterapiaa saaneiden määrä kasvoi vuosina 1990-2013 seitsenkertaiseksi. Psykoterapiaa saa vuosittain kaikkiaan 25 000-30 000 masennuspotilasta” (Iltalehti)



Masennustila eli depressio. Englanninkielisen sanan ”Depress” yksi merkityksistä on ”painaa alas”. Mikä painaa sinut, mielialasi, tunne- ja energiatasosi alas? Mikä saa aikaan toivottomuutesi?

Ajatuksesi - alas painavat ajatuksesi. Ymmärrämme ja tunnemme hyvin esimerkiksi seksin ajattelemisen vaikutukset kehossa, mutta tiedostammeko mitä kehomme kemialle tapahtuu, kun siihen kohdistuu (pitkään) alas painavia ajatuksia?

Uskotko, että ajatuksesi ja niiden vaikutukset kehossasi tapahtuvat automaattisesti ja vääjäämättä? Olet oikeassa, jos et tiedosta ajatuksiasi ja mielenliikkeitäsi.



Hyväksyminen on rakkauden muoto. Olen – juuri niin kuin olen. Olet – juuri niin kuin olet.

Miksi taistella sitä vastaan mikä on, kun se kuitenkin on? Muutos tai vetäytyminen voi olla tarpeen, mutta miksi tehdä siitä ongelma?

”Koen, että alkoholinkäyttösi ei ole hyväksi minulle (lapsillemme) ja suhteellemme, siksi muutan (lasten kanssa) toiseen kotiin”.

Olen. Olet.


”Lopetit alkoholin käytön. Minusta tuntuu hyvältä palata (lasten kanssa) luoksesi”.


Olen. Olet.



"Kirjailija, terapeutti Tommy Hellsten, 65, menetti vaimonsa sunnuntaina. Carita Hellsten, 61, menehtyi yllättäen verenmyrkytykseen" (Iltalehti)

On hienoa, että voimme rakastaa ja kiintyä. Tulee hetki, jolloin luovumme kehostamme ja kaikesta siitä mikä on väliaikaiseksi tarkoitettu. Kehomme menettää toimintakyvyn, väsyy ja kuolee. Kun näin käy, rakkautemme fyysinen kohde on tyhjä paikka. Suru ja kaipaus ottaa tilan.

Olet osa Universumia ja ajallisuuden ulkopuolella - ajattoman ikuinen. Se mikä on todellista, on – ja tulee ajattomuudessaan olemaan. Universumi on rakkaus, sinä olet siis rakkaus ja rakkaasi on sama rakkaus. Yhtä olette ja olemme. Kuolema ei sitä muuta, kuolema sen kirkastaa.





Terrori (lat. terrere: aiheuttaa kauhua, pelotella). Suojaamme muun muassa tietokoneemme, tablettimme ja puhelimemme mahdollisia ulkoisia uhkia vastaan. Ulkoiset uhat käyttävät yleensä hyväksi erilaisia järjestelmän haavoittuvuuksia.

Terroriteot ovat mahdollisia vain, jos niissä onnistutaan hyväksikäyttämään terroriin osallistuvan haavoittuvuutta: mieltä ja tarinaa. Hyväksikäyttäjää on myös hyväksikäytetty. Missä on tietoisuutesi palomuuri? Missä on tietoisuutesi tarina- tai ideologiaturva?



Haluatko todella valita murehtimisen?

"Ihmiset käyttävät viisi vuotta elämästään murehtimiseen. Brittiläisen kyselytutkimuksen mukaan ihmiset murehtivat ja huolehtivat asioista tunnin ja 50 minuuttia päivittäin. Viikossa tämä on yhteensä 12 tuntia ja 53 minuuttia ja keskiverto aikuisen elinaikana (64 vuotta) neljä vuotta ja 11 kuukautta. Daily Mailin mukaan työ aiheuttaa eniten murehdittavaa ihmisille, taloudellisten huolten seuratessa perässä. Kyselyyn vastanneista 2 000 britistä 84 prosenttia myönsi, että murehtiminen eri asioista on vienyt yöunet mukanaan. Yli 60 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi huolehtimisen vaikuttaneen hyvinvointiinsa, kun taas osa myönsi sen aiheuttaneen riitoja oman kumppanin kanssa, eroja sekä jopa potkuja töistä"

(Nainen.com)





Carpe Diem on latinaa ja tarkoittaa kirjaimellisesti "poimi päivä", mutta yleensä käännetään muotoon "tartu hetkeen" (Wikipedia). Kaikki mielen (tai egon) yritykset tavoittaa tämä hetki, karkoittavat sen. Olet aina vain nyt. Et voi koskaan olla muulloin kuin nyt. Anna mielesi hiljentyä ja saatat kokea tässä hetkeässä olevan olemisen. Tuossa olemisessa kaikki on hyvin. Aistit, tiedät mielen tasoa syvemmällä, että olet osa ajatonta ikuisuutta.





Elämään liittyvän kärsimyksen ja tuskan tarkoitus? Elämä (Jumala, Universumi...) ei halua, että me kärsimme. Ahdistus, masennus ja muut tuskaisuudet ovat hätäsignaaleja ja yrittävät herättää meitä siitä, että jokin on vienyt meidät sivuun omasta aidosta olemuksestamme ja siitä mikä meille on hyväksi.





Kun katsot elokuvaa tai luet kirjaa, seuraat tarinaa elämästä. Jos olet samaistunut ajatuksiisi, elät tarinaa elämästä. Kun tarinat väistyvät, sinä olet elämä. Voit kokea sen tässä, nyt, olemisessa.





Kun olet tässä hetkessä, mieli tyynenä ajatuksista, aistisi eivät koskaan ole valppaammassa tilassa.

"Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi perjantaina tuntuvaan sakkorangaistukseen 50-vuotiaan koululääkärin, jonka aiheuttamassa liikenneonnettomuudessa saivat surmansa 11-vuotiaat kaksospojat.

Kun äiti pysäytti auton keskiviivalle kääntyäkseen risteyksestä vasemmalle, niin lääkäri törmäsi perään. Perheen auto sinkoutui vastaantulijoiden kaistalle. Sitä ajanut täysperävaunurekka törmäsi autoon kohtalokkain seurauksin. Pojat kuolivat ja äiti loukkaantui.

Käräjäoikeudessa lääkäri selitti, että hän ei huomannut perheen auton vilkkua eikä hidastamista, koska
oli ajatuksissaan
. Hän oli kertomansa mukaan miettinyt ajaessaan erään potilaansa asioita.

Koululääkärinkään tapauksessa mikään ei viitannut siihen, että hän olisi ennen törmäystä ajanut
piittaamattomasti. Kyse oli hetkellisestä laiminlyönnistä, ei tahallisesta tai törkeän huolimattomasta liikennesääntöjen rikkomisesta".

(Iltasanomat)






Olet ehkä surullinen tai pettynyt. Menetit tai sinulta jäi saamatta jotain, jonka koet tärkeäksi. Ajatukset pyörivät vain tapahtuneen ympärillä ja tunnet olosi kurjaksi.

Tunnustele, miltä tuntuisi olla ilman tuohon tapahtuneeseen liittyviä ajatuksia? Helpottavalta, keveämmältä, paremmalta? Ajatuksesi ovat siis raskain taakkasi.

Mitä tapahtui? Jos puolisosi ”jätti” sinut, voit saada tästä aikaan pitkän ja tuskaisen tarinan. Mutta mitä todella tapahtui: ”X lähti luotani, yhdessäolomme on päättynyt”. On luonnollista tuntea surua menetetystä ihmissuhteesta, mutta ole varovainen tarinasi kanssa – tiedosta tarinasi.

Hyväksy tapahtunut – totuudenmukaisesti. Jos et kykene hyväksymään tapahtunutta, hyväksy sekin. Miksi taistella sitä vastaan mikä on, kun se kuitenkin on - mutta ole jälleen varovainen ja tiedostava tarinasi suhteen.

Mennyt meni ja sitä voi tavoittaa enää ajatuksin ja tarinoin. Elämäsi on tässä, nyt! Pysähdy tähän hetkeen: olet turvassa, lämpimässä, sinulla on ruokaa, kehosi toimii, sinulla on ehkä ystävä lähelläsi. Juuri nyt, tässä ainoassa hetkessä jossa elämäsi koskaan on, kaikki on siis hyvin. Ehkä voit kokea siitä kiitollisuutta.





Löydätkö menneisyyttä muuna kuin ajatuksina? Löydätkö tulevaisuutta muuna kuin ajatuksina? Et löydä! Eli, menneisyyteen liittyvät murheet (tai ilot) ja tulevaisuuteen liittyvät pelot (tai innostuneisuus) ovat ajatuksia - vain ajatuksia ja niistä ajatuksista kumpuavia tuntemuksia! Ajatukset ovat totta, sellaisina kuin ajatukset ovat. Elämä, oleminen on vain tässä hetkessä. Tässä. Nyt. Olen.




Mieli on tyyni. Hiljaisuus. Aistit ikuisuutta, kuolematonta sitä, jota olet. Et löydä sitä sanoista ”hiljaisuus”, ”ikuisuus” - löydät sen sieltä, mihin sanat pyrkivät osoittamaan





Ei toistoa saa, variointeja vaan. Juuri tällaista kauneutta ei saa samanlaista.

Tartutaan kii. Painetaan sydämiin.

Tämä hetki. Tämä onni.

Se tuli tervehtimään. Ei se pitkäksi jää. Siis sulje jo muut. Anna itsesi nyt. Tartutaan kii. Painetaan sydämiin.

Tämä hetki. Tämä onni.

(Chisu: Onni)





I Love Me – messut 2016 (Messukeskus 21 - 23.10.2016)

Eckhart Tollen valaistuminen (mielen totaalisesta otteesta vapautuminen) sai alkunsa, kun hän ahdistuneena totesi, että ei enää voi elää itsensä kanssa. Hän jäi miettimään, kuka hänessä ei voi enää elää ja kenen kanssa?

I Love Me! Rakastan itseäni! Mikä minussa rakastaa ja ketä minussa? Olenko jakautunut kahdeksi?

Kun mieleni on rauhoittunut, voin aistia yhden olemisen ja tuossa olemisessa kaikki on hyvin.

Olen. Yhtä olen.





Erika meni naimisiin itsensä kanssa: ”Nappasin loistavan saaliin….Vannoin luottavani itseeni, näkeväni itseni kauniina, hyväksyväni epätäydellisyyteni ja muiden epätäydellisyydet” (Good Housekeeping/Iltalehti)

Kuka menee naimisiin ja kenen kanssa? Kuka luottaa ja kehen? Mitä tapahtuu, jos Erika kertoo haluavansa erota itsestään, koska on pettynyt saamaansa, eikä voi enää luottaa itseensä?

Ehkä syvä masennus, itsensä murhaamisen ajatuksia (kuka on murhaaja ja kuka on uhri?) tai sitten Erikan kannalta paras mahdollinen: hän havahtuu mielen sekopäisyyteen ja kokee totuuden, rauhan ja rakkauden.






Nico Rosberg saavutti haaveilemansa F1-mestaruuden: "Lähdin täysillä tähän vuoteen. Minulla oli mentaalinen valmentaja ja tutustuin meditaatioon. Itseasiassa meditaatio on iso käsite, se oli enemmänkin mindfulnessia"

(BBC/Iltalehti)




Philippe Petit on ranskalainen nuorallakävelijä, joka tuli kuuluisaksi suorittamalla laittomasti ja ilman turvaköysiä tehdyn nuorallakävelyn New Yorkissa World Trade Centerin kaksoistornien välillä (vuonna 1974). Nuorallakävelystä on tehty dokumenttielokuva: Man on Wire (2008) ja näytelmäelokuva: The Walk (2015).

Mikä saa ihmisen - esimerkiksi nuorallakävelyssä, vuoristokiipeilyssä tai moottoriurheilussa - vapaaehtoisesti ja intohimoisesti tekemään toistuvasti henkeä vaarantavia tekoja?

Oletan, että näissä teoissa on oltava täydellisesti läsnä. Mielikin on pakotettu tähän hetkeen, sillä muu
olisi katastrofaalista. Ehkä näissä äärimmäisissä suorituksissa ihminen myös tiedostaa mitä eläminen ”tässä ja nyt” todella tarkoittaa. Philippe sanookin dokumenttielokuvansa lopussa, että hänen mielestään elämää tulisi elää kuin nuoralla kävellen.

Sinun ei tarvitse ryhtyä harrastamaan nuorallakävelyä tai moottoriurheilua, jotta voit päästä tuohon ”tässä ja nyt” -hetkeen. Elämä on, tässä, nyt. Mieli ei tätä ymmärrä. Hengenvaarallisilla harrastuksilla voit ehkä kokea ”tässä ja nyt” -hetkiä, mutta henkisen valmennuksen avulla tämä voi olla myös pääsääntöinen tilasi, sillä se on todellinen olemuksesi.